Gelezen in De Telegraaf: Iconisch bedrijf in gevelversiering verlaat Prins Hendrikkade 

Beekwilder verlaat AmsterdamDe stad verliest opnieuw een van haar iconische bedrijven. Na exact een eeuw verruilt het Amsterdamse Beekwilder, groot geworden in etalage- en decoratiematerialen, haar statige panden aan de Prins Hendrikkade voor duurzame nieuwbouw in Diemen.

Boven de groene kerstslingers aan de gevel prijkt de tekst ‘Bye’, met drie Amsterdamse kruisjes er achter. Een groet aan de stad waarvan het bedrijf  binnenkort afscheid neemt. “Overdag zie je het bijna niet,” zegt directeur Inge Wiersema. Maar ’s avonds, als de lichtjes branden, glimt de boodschap de voorbijgangers tegemoet. Nog even, want begin januari verhuist het bedrijf naar Diemen waar al jaren de magazijnen zijn gevestigd en  nieuwe aanbouw wordt gerealiseerd. Duurzaam, innovatief en vooral beter te bereiken. “Onze klanten kunnen hier steeds moeilijker per auto komen. Dat merken we. Dan moet je toch je knopen gaan tellen.” Sommigen komen al liever direct naar de opslag in Diemen. “Was  de bereikbaarheid beter was geweest, ja, dan waren we hier zeker gebleven.”

Het afscheid nemen komt niet onverwachts. “We hebben het, tegen de stroom in, al langer volgehouden dan we dachten.” Dat de verhuizing nu, precies in het jubileumjaar, plaats vind zorgt bij Beekwilder fans voor een extra vleugje nostalgie. “Zó jammer,” aldus een van hen. “Ik keek elk jaar uit naar de etalages, zeker met de kerst.” Al wilde  het, met al die versieringen, ook wel eens knellen. Tot twee keer toe werd Beekwilder, in het verleden, door de gemeente gesommeerd minder uitbundig uit te pakken. Wiersema herinnert zich nog hoe de gevel, tijdens een EK of WK, ontdaan moest worden van feestelijk opgehangen voetballen. “Kort daarop verscheen een wervende gemeentefolder me, tot onze verbazing, een foto van ónze versiering.”  En in 1996 moest de kerstversiering wijken omdat ze ‘te vroeg zou zijn bevestigd’. Nu hangen ze er voor het laatst. “Maar ze keren natuurlijk terug bij ons nieuwe pand. Ook voor de klanten.” Want die maken, zegt ze, het bedrijf zo bijzonder. Van de Bijenkorf en  de supermarkt  tot de buurvrouw om de hoek die voor een kleinigheid komt. “Iedereen is hier gelijk.” Men kan er terecht voor een kant en klare kerstrank tot alle benodigdheden voor een bijzondere geveldecoratie.

Ruim een eeuw terug begon het allemaal met oprichter Frans Beekwilder die, als 14-jarige jongen, in de leer ging bij een lettergraveur en zich ontpopte tot ‘plakkaatschrijver’ bij grote warenhuizen als De Fransche Bazar en De Bijenkorf. Hij raakte er ook in de ban van het etaleren en decoreren en begon in 1923 zijn eigen bedrijf op de Singel, naast de Koepelkerk: de  A.R.O (Algemene Reclame Onderneming). Nog niet zo lang geleden ontdekte Wiersma een oud doosje uit die periode. “Met daarin nog papieren met zijn handschrift. Alsof hij ze gisteren geschreven had. Zo goed was de kwaliteit .” In de nieuwe vestiging hoopt ze straks een museumpje in te richten, gewijd aan de oprichter. Ze is verknocht aan het bedrijf waar ze als winkelmeisje véertig jaar terug voor het eerst binnenstapte en in 2010 de zaak overnam, toen nog samen met de dochter van de vorige directeur Rob Beekwilder. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur, een nieuwe eeuw. “Etaleren is een ambacht. Zelf ben ik ook een vakidioot’ Zelf ben ik ook een vakidioot. Halverwege december organiseert ze nog een speciale 'verhuisfuif'. voor wie nog één keer een kijkje wil komen nemen. "We gaan er knallend uit".